söndag 23 augusti 2009

World Grand Prix (SMS)

Format: Sega Master System
Utvecklare: Sega
Genre: Racing
År: 1986

Om du tror att Segas World Grand Prix är ytterligare ett i raden av arkadracingspel från mitten av 80-talet utan någon som helst förankring i verkligheten så tror du helt fel. För även om Sega inte lyckades förhandla till sig rättigheterna till vare sig någon känd racingserie, bilmodell eller racingbana är det ändå ganska uppenbart att sporten i fråga är Formel 1, och det känns heller inte särskilt långsökt att den röda bil som man styr längs banorna ska föreställa en Ferrari. Vidare är spelets banor exakta kopior av klassiska racingbanor från runt om i världen, som in i minsta kurva stämmer överens med sina verkliga förlagor. Sedan är det bara upp till den inbitna racingnörden att med de landspecifika bakgrunderna som ledtrådar (på nivån ”öken = Sydafrika”) räkna ut vilka banor som det handlar om.

Om du kan din svenska racinghistoria kommer du garanterat att känna igen spelets nionde bana. Denna är nämligen, när det gäller banlayouten, en exakt kopia av den svenska före detta Formel 1-banan Anderstorp. Banan omges till och med av de för det småländska landskapet så typiska snötäckta bergstopparna (som tur är har vi besparats från andra utmärkande svenska drag som exempelvis isbjörnar längs banan). Spelarens uppgift är att på denna och elva andra kända racingbanor tävla i sin formelbil i konkurrens med en hel hop av aggressiva motståndare.

Medan spelarens uppgift är att komma i mål så snabbt som möjligt verkar motståndarnas enda uppgift utgöras av att vara i just din väg så mycket som möjligt. Spelets utmaning består därför i att undvika att krascha in i de övriga bilarna samtidigt som man håller tillräckligt hög fart för att klara av de angivna tidsgränserna. Eftersom spelet med enkla medel lyckas bygga upp en riktigt skön fartkänsla är det oftast också väldigt roligt att i höga hastigheter tvingas till snabba beslut och lyckas snirkla sig förbi långsammare motståndare i kurvorna. Och det är just denna fartkänsla som är spelets stora behållning och som garanterar en intensiv racingupplevelse.

Eftersom man bara kör ett varv per bana och hela tiden tävlar mot klockan vore det egentligen mer passande att kalla World Grand Prix för en Formel 1-kvalsimulator än en Formel 1-simulator. Klarar man inte den angivna tidsgränsen är det game over och man får starta om sin racingkarriär från början igen. Det känns dock som om spelet hade tjänat på att innehålla lopp med lite fler antal varv där man kunde tävla om placeringar istället för tider. Med det nuvarande upplägget når World Grand Prix nämligen inte riktigt upp till den potential själva racingen har med sin goda fartkänsla, och tävlandet mot klockan lyckas inte väcka samma spänning i längden som tävlande om förstaplatsen hade gjort.

Racingupplevelsen störs även en del av de sterila landskapen längs banorna. För även om både bilarna och bakgrunderna i horisonten oftast är riktigt snygga består området direkt till vänster och höger om banan endast av en enda färg i två olika nyanser. Detta beror antagligen på tekniska begränsningar när det gäller konstgjord 3D på en 8-bitsmaskin. Banorna med gröna omgivningar fungerar bra eftersom de ger en illusion av att det är gräs som växer runt banorna, men omgivningar i andra färger som blått och grått känns oftast bara konstiga eftersom man aldrig riktigt förstår vad de ska föreställa.

Problemen i World Grand Prix är dock egentligen bara av det lindrigare slaget. Om man bara accepterar spelets premisser med sitt kvalliknande upplägg finns det inget som hindrar spelaren från att få njuta av tät och intensiv racing under de korta loppen. Spelets livslängd förlängs också av den baneditor som finns att leka med när man tröttnat på de förprogrammerade banorna. Egentligen handlar World Grand Prix bara om snabb och rolig racing, och tilltalas du av den spelfilosofin behöver du absolut inte vara någon expert på gamla Formel 1-banor för att kunna uppskatta det här spelet.

Slutsats: Det är inte ofta man får chansen att ratta en Formel 1-bil i över 300 km/h på racingbanan i Anderstorp, men i Segas World Grand Prix får du äntligen möjligheten att leva ut denna dröm. Spelets fartkänsla garanterar intensiva race som kräver en stjärnförares reaktionsförmåga för att vådliga krascher med aggressiva motståndare ska kunna undvikas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar